sobota 17. března 2012

How to view google 3D maps aneb Jak prohlížet mapu v 3D zobrazení.

Křemže v 3D zde kliněte a dále již můžete postupovat až od kroku 4.
Nebo...
Zadejte do svého vyhledávače v adresním řádku google.com.
Stiskněte Enter a stejně vám naběhne Google.cz. :) viz. 1.
2. Poté klikněte v menu na Mapy
Zobrazí se Vám stát v kterém jste připojeni ale to je nepodstatné. :) 
Přichází krok č. 2. Do vyhledávacího řádku napište jméno města které chcete vidět v 3D zobrazení to jest že tam bude minimálně nahrubo terén kopce atd. Ideální je pochopitelně Křemže co si budeme nalhávat. :) slibuju že uvidíte i vysílač. :) Poté jak jinak, Enter.


 Teď krok 3. Vše je popsáno v obrázku tak jen pár keců kolem. Původně byla možnost tohoto prohlížení pouze v aplikaci Google Earth ale Google to díky ovladači implementoval již i jako volbu do běžného prohlížeče. Jen to není vidět hned. Volba Earth se rozbalí teprve když najedete myší nad ikonku Satelite vpravo nahoře.


Krok 4. Pokud jste plugin (ovladač) ještě neinstalovali pravděpodobně vás o to v okamžiku kdy zvolíte Earth prohlížeč požádá. Postup nebudu popisovat jelikož je dostatečně popsán v průvodci instalace. Mezitím ...


Krok 5. V okamžiku kdy máte nainstalovaný Plugin (ovladač) "může se stát že bude chtít prohlížeč ukončit a znovu sputit. Pak by jste museli vše ještě jednou opakovat. Já tuto hlášku všude ignoruji a jede to i bez restartu prohlížeče. Asi záleží na jakým železe to budete načítat. (Jestli má Váš počítač kliku a šlapačky, to jest ještě mechanický procesor, tak bude asi restart potřebný) :)
Anyway.
Po instalaci se Vám zobrazí satelitní mapa vymodelovaná podle terénu území které se chystáte prohlížet. Připomínám že je to na hrubo. Podle vlastní zkušenosti vím co je za rozdíly ve výškopise například v Křemži a co dá práce google přesvědčit že je to opravdu krapítek jinak. Masakr. :) Ale i tak je to paráda. Před pár lety něco nemyslitelného. (Teda v Čechách. V něčem jsme opravdu 100let za opicema).
Pro lepší pohled si zajedete myší ( nebo krysou, podle toho co vám zrovna běhá po stole) nad obec, v tomto případě nad Křemži, otáčením kolečka přibližujete nebo oddalujete pohled na mapu.


Když se takto přiblížíte nad obec, začnou se Vám postupně vykreslovat ( zase záleží na železe a na síle připojení na net ), všechny modely které jsou zde vytvořeny. To znamená, že tam taky nemusí být nic. :) Záleží podle poměru magorů s počítačem, foťákem a účtem na googluna 2000 obyvatel. Pokud je tam alespoň jeden tak by tam něco mohlo být. :)


A ještě pár fíglů. Na levé straně jsou sice ovládací lišty pro pohyb v mapě, ale ty jsou ... jak to slušně napsat. ... no ... prostě jsou k hovnu. Takže pokud stisknete prostřední tlačítko na myši (to je to kolečko) a přidržíte, tak pohybem od sebe a k sobě měníte úhel pohledu, (jako by jste skláněli nebo zakláněli hlavu) a pohybem do stran se mapa otáčí jako by jste se rozhlíželi. Také můžete mapu v kterémkoliv místě uchopit levým tlačítkem a posunout libovolným směrem. V aplikaci Google Earth můžete na model domu i kliknout a dozvědět se o něm něco víc. Minimálně kdo to bastlil. Zde tato možnost zatím není.
BTW. Je třeba zpočátku dát mapě a prohlížeči trochu času aby načetla polygony a textury.

To je snad všechno. Kdyby něco nebylo jasné, můžete se na mně samozřejmě kdykoliv obrátit.  




Žádné komentáře:

Okomentovat