pondělí 10. prosince 2012

Sedm Chalup

Nejsem si jist jak řadit oblast které se teď věnuji, jelikož jde polosamoty a samoty na poměrně rozlehlém území. Budu tedy zřejmě pokračovat zařazením CHKO Blanský les xx. V oblasti Blanského lesa nad Brlohem je totiž spousta samot, z nichž některé vytvářejí menší osady (vsi). Věnuji se tedy momentálně části Blanského lesa (severně od Brloha), Sedm Chalup. Ostatní vsi a samoty kolem Brloha byly německé. Vznikly dosídlením Šumavy z Bavor. Podobným způsobem byly dosídleny po morové epidemii v letech 1520 až 1521 i prázdné vsi za hřebenem (Holašovice, Lipanovice,Strýčice, atd.). Lépe je to vysvětleno zde.

Sedm Chalup

Sedm Chalup

Sedm Chalup je malá osada, tvořená opravdu jen několika domy podél cesty ve svahu, které jsem se věnoval v minulém příspěvku CHKO Blanský les 03. Tato adresa (Sedm Chalup) se však nachází také pár km západním směrem na Kuklov, na severovýchodním svahu Velkého lesa. :) Je zde stále jedno jak se jmenujete. Nazývají Vás totiž stále po chalupě. Lidé se mění ale stavení zůstává. Díky CHKO zde není ani možné stavět nová. Díky bohu za to. :)
 Výzdoba jednotlivých stavení je střízlivá, jen se zde několikrát objevuje letopočet ve věnci na štítu. Těžko by jste zde hledali nějakou balustrádu, čabraku, čuček dokonce ani o šamránu zde nezavadíte. Ale několik chalup je již po "opravě" takového rázu, kdy není ani poznat jak chalupa původně vypadala, a je to jen barák. Inu každý má svůj žebřík priorit a ne vždy můžeme mít to co bychom chtěli nebo jak jsme původně zamýšleli. Přes všechnu střídmost mají původní chalupy s citlivou rekonstrukcí ten duch který do tohoto místa zapadá. Vězte však že to není samo sebou.

Žádné komentáře:

Okomentovat